Trouwen op het stadhuis

Jullie mogen in elke gemeente in Nederland voor de wet trouwen. Veel bruidsparen trouwen op het stadhuis van hun eigen gemeente. Maar wist je dat er veel meer mogelijk is? Vaak zijn er in de gemeente wel een aantal mooie trouwlocaties buiten het gemeentehuis. Bijvoorbeeld een fort, een molen of een boot. Soms is zelfs de hele gemeente benoemt tot ‘huis der gemeente’, zoals dat zo mooi heet, en kun je dus zelfs in de achtertuin van je ouders voor de wet trouwen.

Bij die gemeente van jullie keuze doen jullie ‘aangifte van voorgenomen huwelijk’. Jullie leggen bij de gemeente jullie trouwdatum en tijdstip vast en krijgen een trouwambtenaar toegewezen  die op het gemeentehuis jullie huwelijk zal voltrekken. Het kan ook voor komen dat jullie zelf mogen aangeven door welke trouwambtenaar van de gemeente jullie het liefst getrouwd willen worden.

In veel gevallen stellen de trouwambtenaren van de gemeente zich op de website even voor. Toch is het best lastig kiezen aan wie je jullie liefdesverhaal toevertrouwd. In de meeste gevallen kun je vooraf geen kennismaken met deze trouwambtenaar om te zien of hij /zij wel echt bij jullie past.

Een paar weken voor jullie trouwdag neemt de trouwambtenaar contact op om met jullie kennis te maken en de ceremonie door te spreken om vervolgens jullie toespraak te schrijven en het huwelijk te voltrekken.

Het kostenplaatje van deze optie: Jullie betalen trouwleges aan de gemeente van jullie keuze. De gemeente betaalt het salaris van de trouwambtenaar.

Jullie love story begint hier- plan een kennismaking