Hoe werkt trouwen eigenlijk?

Trouwen op het stadhuis

Jullie mogen in elke gemeente in Nederland voor de wet trouwen. Veel bruidsparen trouwen op het stadhuis van hun eigen gemeente. Maar wist je dat er veel meer mogelijk is? Vaak zijn er in de gemeente wel een aantal mooie trouwlocaties buiten het gemeentehuis. Bijvoorbeeld een fort, een molen of een boot. Soms is zelfs de hele gemeente benoemt tot ‘huis der gemeente’, zoals dat zo mooi heet, en kun je dus zelfs in de achtertuin van je ouders voor de wet trouwen.

Bij die gemeente van jullie keuze doen jullie ‘aangifte van voorgenomen huwelijk’. Jullie leggen bij de gemeente jullie trouwdatum en tijdstip vast en krijgen een trouwambtenaar toegewezen  die op het gemeentehuis jullie huwelijk zal voltrekken. Het kan ook voor komen dat jullie zelf mogen aangeven door welke trouwambtenaar van de gemeente jullie het liefst getrouwd willen worden.

In veel gevallen stellen de trouwambtenaren van de gemeente zich op de website even voor. Toch is het best lastig kiezen aan wie je jullie liefdesverhaal toevertrouwd. In de meeste gevallen kun je vooraf geen kennismaken met deze trouwambtenaar om te zien of hij /zij wel echt bij jullie past.

Een paar weken voor jullie trouwdag neemt de trouwambtenaar contact op om met jullie kennis te maken en de ceremonie door te spreken om vervolgens jullie toespraak te schrijven en het huwelijk te voltrekken.

Het kostenplaatje van deze optie: Jullie betalen trouwleges aan de gemeente van jullie keuze. De gemeente betaalt het salaris van de trouwambtenaar.

Rick en Kimmie
Foto Jasmin en Leon

TROUWEN OP EEN BIJZONDER LOCATIE MET EEN ZELFSTANDIG BABS

Buiten een trouwambtenaar van je gemeente kunnen jullie ook kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Iemand waar jullie vooraf kennis mee kunnen maken om te kijken of die persoon wel echt bij jullie past. In wie jullie het vertrouwen hebben dat jullie lovestory met liefde en passie verteld zal worden. En vooral veel tijd en persoonlijke aandacht voor jullie heeft en jullie helpt om jullie ceremonie extra bijzonder te maken.

Als benoemt en beëdigd trouwambtenaar van gemeente Gorinchem kan ik in vrijwel elke gemeente in Nederland benoemt worden tot ‘trouwambtenaar voor één dag’. Bij jullie “aangifte van voorgenomen huwelijk” kunnen jullie aangeven jullie eigen zelfstandig trouwambtenaar mee te willen nemen. Ik stuur dan mijn benoeming en beëdiging op naar de gemeente en mag dan voor één dag uit naam van die gemeente jullie huwelijk voltrekken.

Op deze manier kunnen jullie dus op elke te gekke wettelijke trouwlocatie in Nederland door mij getrouwd worden. We werken dan wel volgens de wensen en richtlijnen van de gemeente. Het kan dus zijn dat er die dag een bode bij jullie ceremonie aanwezig is. De bode brengt meestal de trouwakte en een toga mee. Bij sommige gemeente heet de bode de gasten welkom en wijst hij/zij hun zitplaats en begeleiden ze het ondertekenen van de trouwakte. De toga is soms verplicht maar vaak mogen jullie als bruidspaar zelf aangeven waar jullie voorkeur naar uitgaat. Anders trouw ik jullie een feestelijke outfit!

Mocht jullie Gorinchem willen trouwen dan trouw ik jullie in dienst van gemeente Gorinchem. Ik werk dan niet als zelfstandig trouwambtenaar van Liefdevieren.

Op de dag van de liefde is één ding altijd zeker. Als zelfstandig trouwambtenaar verbind ik jullie in de liefde en verras ik jullie met een toespraak die op het lijf is geschreven. Warm, sprankelend en een tikje ontroerend. Altijd vol spontaniteit en liefde.

Het kosten plaatje van deze optie: Jullie betalen trouwleges aan de gemeente van jullie keuze, eventuele kosten voor de eenmalige benoeming van de babs en het tarief van de zelfstandig trouwambtenaar.

CEREMONIEEL TROUWEN

Stel nu dat jullie willen trouwen op een bijzondere plek die niet onder de wettelijke trouwlocaties valt. Graag lekker informeel en ontspannen zonder regeltjes willen trouwen. Of op een uitzonderlijk tijdstip of juist heel unieke wensen hebben, dan is het ceremonieel huwelijk wat voor jullie!

Een ceremonieel huwelijk is een trouwceremonie waarbij jullie elkaar het jawoord geven zonder een ‘wettelijke’ handtekening te zetten. Want dat doen jullie namelijk vooraf bij de gemeente.

Het mooie van deze manier van trouwen is dat jullie volledig de vrije hand hebben om de ceremonie vorm te geven. Tijdens de ceremonie geven bruid en bruidegom elkaar het jawoord, worden de ringen gewisseld en tekenen jullie, de getuigen en ik een bevestigingscertificaat van jullie huwelijk.

Liefde verdient het om groots, niet perse groot, gevierd te worden.

Jullie kunnen voorafgaande aan de huwelijksdag, op het gemeentehuis de trouwakte ondertekenen. Bij de meeste gemeenten zijn er momenten waarop dit tegen een kleine vergoeding en vaak zelfs kosteloos geregeld kan worden.

Waar de ceremonie plaatsvindt, is aan jullie. In dat ene duinpannetje langs het strand? Op een kasteel of een idyllische plek in het buitenland? Samen met familie en vrienden of juist romantisch met z’n tweetjes?
Bij zonsondergang of klokslag middernacht?

Het kostenplaatje van deze optie is: Trouwleges voor de gemeente zijn soms gratis of tegen een lage vergoeding. Check bij je gemeente of er momenten zijn voor gratis trouwen en welke voorwaarden daarvoor gelden. Bij het ceremonieel huwelijk betaal je het tarief van de zelfstandig trouwambtenaar.

Trouwen
trouwen Italie

TROUWEN IN HET BUITENLAND

Trouwen in het buitenland, veel bruidsparen dromen er van. En heel eerlijk: ik ook! Tijdens de zonsondergang op een verlaten strand lekker met je voetjes in het zand? Of een intieme ceremonie midden in een olijfgaard in Italië. Of bij onze zuider buurtjes in de Ardennen of Frankrijk op een prachtig chateau.

Make your dreams happen!

Vaak verblijven jullie samen met de gasten een aantal dagen op een mooie locatie. Het weer, de omgeving en het vieren van de liefde zorgen voor een heerlijke relaxt sfeertje.

Voor de wet trouwen in het buitenland brengt wel een hoop papierwerk met zich mee. Je trouwt namelijk ook volgens de huwelijksrechten-en plichten van het land. Daar zitten jullie misschien niet echt op te wachten.

Het ceremonieel huwelijk is dan een uitkomst. Jullie kunnen in Nederland voor de wet trouwen en op de trouwlocatie in het buitenland de liefde vieren. Op deze manier besparen jullie jezelf veel administratieve handelingen en extra kosten.

Eén van mijn grote passies is reizen. Dus reizen én een lovestory mogen vertellen is natuurlijk helemaal een te gekke combi. Ik kom graag naar jullie toe!